joi, 29 noiembrie 2007

Campanii Google Adwords si Piata Romaneasca de Online Marketing

Online Marketingul din Romania e la inceput. Prea la inceput. Acum 4-5 ani (cand am inceput eu sa lucrez pe PPC), cei din Vest erau mult mai avansati decat suntem noi in prezent. La noi, piata e in crestere (si va creste probabil din ce in ce mai rapid), dar pornim de foarte jos.
Majoritatea firmelor romanesti vor (inca) sa cheltuiasca foarte putin pe online. Paradoxul e insa ca ele prefera (probabil mult influentate si de agentii, si de siturile care ofera servicii) bannere in sistem CPM decat campanii Google Adwords de PPC (pay per click).
Diferenta majora intre cele 2 sisteme e ca, in timp ce la CPM se platesc afisarile (si poti sa nu obtii nici un click din asta), la PPC se platesc doar clickurile date pe reclamele afisate ca urmare a cautarii dupa cuvinte cheie (keyword).
Asta inseamna ca eu, ca advertiser, pot sa imi customizez titlul, textul si landing page-ul pentru fiecare keyword sau grup de cuvinte cheie (fata de CPM, unde habar nu am ce cauta vizitatorul pe site cand a vazut bannerul meu).
Viitorul apartine campaniilor Google Adwords. E parerea mea, si sunt gata sa o argumentez. Cine va realiza acest lucru si va investi acum (cand CPC - cost per click e inca foarte mic) va avea un mare avantaj fata de cei care vor intra pe piata peste un an sau doi. Pentru ca de intrat, tot vor intra, mai devreme sau mai tarziu.

Un comentariu:

Unknown spunea...

I recently came across your blog and have been reading along. I want to express my admiration of your writing skill and ability to make reader to read the while thing to the end. I would like to read more of your blogs and to share my thoughts with you...

Online Marketing in Melbourne